Activităţi

Ieşiri, întâlniri comunitare...

Articole

despre de toate

Invitaţii

ASTRU vă invită

Junior

Şi cei mici au dreptul la ASTRU.

Întâlniri

ale tinerilor, copiilor

Start » Activităţi

Conferinţa „Ce vor fetele? Ce vor băieţii?” la Facultatea de Teologie

Publicat de pe noiembrie 13, 2012 – 8:49 am

Asociaţia Tineretului Român-Unit, ASTRU Oradea, a organizat în seara zilei de 12 noiembrie, în cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, o conferinţă sub genericul Ce vor fetele şi ce vor băieţii? Invitaţii noştri au fost Iulia şi Dan Călinescu, un cuplu care a locuit mulţi ani în Canada, iar de trei ani s-au reîntors în ţară stabilindu-se la Cluj unde locuiesc cu cei trei copii ai lor.

Tinerii sunt gata, de cele mai multe ori sub influenţa stării de „îndrăgostire” să ofere totul partenerului. Singura condiţie necesară unei dăruiri totale, trup şi suflet, în relaţiile ce se stabilesc în zilele noastre, este aceea a iubirii. Dar nu iubirea care se jertfeşte pentru celălalt, iubirea cu care Dumnezeu Tatăl ne iubeşte, ci iubirea noastră mică şi condiţionată de factori exteriori. Iubirea care iubeşte doar dacă este iubită.

Am considerat oportun să-i invităm pe Iulia şi pe Dan să ofere o mărturie autentică tinerilor care vor să ştie ce presupune angajamentul unei relaţii care ţinteşte înspre o căsătoriei. În consecinţă, cei doi ne-au adus în atenţie iubirea cu care Dumnezeu s-a gândit la noi, fiii Săi, când ne-a creat. Iulia şi Dan ne-au sintetizat parcursul pe care un cuplu îl parcurge până ajunge la celebrarea tainei căsătoriei. 

În cadrul acestei conferinţă s-au spus lucruri ce se ţin tăinuite, uneori, dintr-o absurdă pudoare. Sexualitatea este un subiect care ne scandalizează în teorie, dar mulţi tineri fac abuz de acest mare dar al dragostei pe care Dumnezeu l-a rezervat celor căsătoriţi pentru a da naştere unor vieţi. 

Iulia şi Dan au amintit faptul că tinerii se grăbesc să se ofere trupeşte partenerului fără să pretindă nimic, „atâta timp cât îl/o iubesc, nu face nimic”. Ei bine, condiţia de bază nu este această iubire mai degrabă forţată, ci acea iubire care atunci când vine vorba de iubire totală, necondiţionată spune „da!” şi în momentul în care unul dintre parteneri propune : dacă doreşti să mă ofer ţie trup şi suflet, căsătoreşte-te cu mine!. Într-o astfel de situaţie, din păcate, de cele mai multe ori partenerul fuge fără să dorească să-şi asume o astfel de responsabilitate. Într-o astfel de situaţie, se mai poate vorbi oare despre iubire necondiţionată, iubire autentică?

Seara zilei de 12 noiembrie a fost pentru tinerii prezenţi o invitaţie la responsabilitate, o invitaţie serioasă la reflecţie: cu adevărat suntem capabili să iubim precum Tatăl Ceresc, dar oare cât de mult ne dorim asta? Cât de mult ne dorim ca iubirea Sa să se reflecte în conduita noastră, a tinerilor?

Lasă un comentariu!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Vă puteți, de asemenea, Comments Feed prin RSS.

Vă rugăm să rămâneţi la subiect. Spam-ul nu este acceptat.

Puteți folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pagina foloseşte Gravatar. Dacă doreşti şi tu unu, înregistrează-te la Gravatar.